Byggnadsvård,  Fotografi

Å du vår, vad du är fin. Du ger mig trädgårdspåt med guld i mun.

Älvorna dansar med dimman fram över ängarna omkring mitt torp. Körsbären står i blom, även om de är prydnads och inte bär frukt är de lika fina för det.
         Kirskålen knakar på i rabatterna och gräsmattorna och jag försöker förbrilt hinna med den bland allt som ska göras i trädgården. Den är svår att besegra … Och är helt okej att mjölkstuva, även om jag nog lär blanda ned lite spenat nästa gång och bara ha en liten del kirskål.
         Den föryngrade syrenbersån är utrensad på kvist, löv och överdriven mängd mossa så syrenen ska kunna ta sig, hittills ser det lovande ut. Snöbären från förra årets föryngring har också börjat ta sig under rönnen. Till JAS ska jag ta snöbärshäcken och se till så den blir smalare och mer hanterbar framöver.

Jag har sått mina små knölar till potäter, alla av modellen Princess är sättpotäter som jag fick över efter förra årets skörd och så köpte jag en ytterligare sort, Rocket, att göra dem sällskap. Potatislandet är vidgat med en till längd på bredden. Hemmagjord lövmylla av lönnlöv förra hösten och lite rester av löv som satt fast i hallonbuskarna fick åka ned i landet för att göra jorden lite mindre lerig.
        I år deltar jag i ett litet kulturprojekt att odla en kvadratmeter lin. Vilket en kollega fick in mig på att vara med på, så nu är jag alldeles insnöad på att börja odla lin i framtiden på någon av mina odlingsmarker. Förstå så kul att så, bereda, spinna, och väva sitt eget lintyg att sy kläder av! Vilken dröm det skulle vara!

Min famn är väldigt öppen för begagnade växter som behöver få en andra chans till ett nytt hem, så jag har låtit några lavendel få flytta in vid förrådshuset där stengrunden fortfarande behöver muras om lite. Samt en knöl med begagnad Astrible fick även göra dem sällskap där. När jag har fått bort alla rotskott av syrenen som tidigare stod där, kommer det bli plantering längst med hela kortsidan. Dock var detta en trevlig början. Några penséer som jag fick av svärmor fick också sitta där, just nu till att börja med, tror jag ska flytta några av dem lite senare. Eller så får de helt enkelt sitta där sommaren ut.
         Spännande nog har några av mina penséer från förgående år överlevt vintern, vilket är otroligt spännande med plantor som är två år gamla nu. Så jag fick lite inspiration av samma kollega som fick in mig på lin-tankar, att göra en liten pensé samling som ”sista anhalt” där de kan fröa av sig framåt slutet på sommaren och där de får sitta år efter år sedan, de som kommer upp på nytt. Har inte valt vart jag ska ha den ännu, dock är jag inne på att ha några vid mina snöbär vid infarten till en början.

Min barncykelsamling växer, har haft ett ensamt hjul liggande som jag inte gjort mig av med än, nu har jag hittat det andra och hela trehjulingen som de tillhör. Vilket är jätte kul för jag tycker de är jätte gulliga!

Slutligen kan jag även tillkännage att för första gången sedan 1930-1940 talet har större ingrepp invändigt i torpet påbörjats!
       Det har skett ett eller två tapetbyten i torpet sedan dess och lite utökning av 30-tals elen, dock inget större i konstruktionen (okej en felplacerad dörr och feldraget ”avlopp”, de ignorerar vi just nu). Golven har varit extremt dragiga och kalla under vinterhalvåren. Jag har inte haft någon information om hur grunden byggdes på stöphusen, dock har jag misstänkt utifrån den otroligt höga grundmuren jag har att det kanske inte alls är torpargrund. Speciellt eftersom de inte haft ventilation mer än sprickor mellan stenarna. Det visade sig vara mullbänk. Vilket ledde mig till att behöva göra en 360 graders vändning i planerna för hur renoveringen skulle ske. Jag lyckades inte hitta någon grundmur under de inre stöphusväggarna, vilket fick mig att undra om de helt enkelt är gjutna direkt på mullbänken. Med de i åtanken har jag inte vågat göra något annat än att helt enkelt bevara så mycket som möjligt (vilket var den ursprungliga planen från början, 1940-tals golvet från kammaren kommer läggas tillbaka sedan med en ändring att jag kommer sätta bredare plank runtom foten på kakelugnen bara). Ungefär halva rummet är golvet borttaget på i skrivandets stund och rensad på det översta lagret med bråte som möss släpat in under årens gång), grundmuren är tätad på nästan hela norrsidan (är enbart närmast vid farstubroarna som är kvar).
         Så projekt ”restaurera kammaren” kommer fortlöpa under resten av året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *