Sagostund,  Sömnad, hantverk & pyssel

Illustrationer som var och som är nu

Att illustrera traditionellt har alltid varit en del av mitt liv. Dock var det något som hände för ca 10 år sedan och jag började sakta men säkert öka på med min digitala konst. Det var det svårt, jag hade bara en halvtrasig datormus att rita med i MS Paint och Gimp som jag på den tiden använde. Efter ett år köpte jag min första (och fortfarande enda) ritplatta, men jag tyckte den var så svår att använda att jag fortsatte mest med datormusen ändå fram till 2012. Redan då hade allt jag ritade traditionellt börjat minska, det var nästan bara på bildlektionerna och under lektionerna som jag satt och kladdade i böckerna.
         Mina skissblock, akvarellblock och canvastavlor blev ensamma och övergivna.

Det är något sorgfyllt med det, för precis som med analog fotografering tycker jag att det är en helt annorlunda känsla med att arbeta traditionellt. Dock är det inte något som jag har insett fören nu så här på senare år. Speciellt efter att min förra dator dog och allt jag hade kvar var mina papper, pennor, akvarell och akryl-färger.
          På grund av att den dog började jag sakta men säkert gå tillbaka till så som jag hade det förr, timtal med mina pennor och färger. Det var som att börja om på nytt, för när jag var yngre tänkte jag inte på att det fanns massa tekniker och olika medium att lära sig mer om. Allt jag gjorde var mest att bara kladda – inte att utvecklas. Då det gäller sådant jag har gjort digitalt har jag ändå alltid försökt utvecklats, för jag har insett att det finns så många olika sätt att arbeta på. Så digitalt studerade jag. Traditionellt trodde jag att det inte behövdes.
         Nu förstår jag att det behövdes minst lika mycket i det traditionella – för det är så mycket som jag känner mig okej med att rita digitalt, men som jag inte har en aning om hur man gör traditionellt. Jag provar mig fram, kör lite på måfå, hoppas att det blir bra. Vänder mig till Bob Ross och tittar på hans gamla videos från ca 80-90-talet där han förklarar hur man målar ”some happy little trees”.

Min samling med övningar och bilder som jag har gjort traditionellt det senaste året har ökat så otroligt mycket mot förr. Däremot har min samling (som nu är räddad) med digitala verk minskat otroligt mycket mot förr (kan dock erkänna att riktigt stora bilder var det ändå max en eller två som jag gjorde klart varje år förr, jag hade aldrig lagom mycket tid att syssla med stora maffiga bilder). Jag har nog totalt bara ritat 3 stycken illustrationer digitalt sedan jag köpte min nuvarande dator (som jag nu har haft i lite mer än ett år och tre månader). Alla är gjorda med datormusen bara och för en gångs skull bara i vector format i Illustrator pga att alla tre illustrationerna var till loggor. Så maffiga illustrationer är inget jag sysslar med digitalt för stunden, det verkar som att jag har börjat köra det med akryl istället.

Dock kommer jag någon gång i framtiden åka förbi föräldrarna, sätta mig vid min gamla dator (eller låna någon av de andra datorerna) och fortsätta göra klart de illustrationerna jag höll på med när min gamla dator kraschade. För även om jag inte sysslar med så mycket digital konst just nu, vill jag ändå göra klart dem ändå, speciellt eftersom jag redan hade suttit i över 24 timmar med vissa av de bilderna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *